2001 Avaruusseikkailu

Löytö -nimisessä avaruusaluksessa matkustavat astronautit Bowman ja Boole sekä kolme nukkuvaa tiedemiestä, jotka herätetään myöhemmin. Mukana on HAL 9000, tietokone, joka ei lopulta enää kuuntele ihmisiä, vaan alkaa itse tehdä päätöksiä ja johtaa matkaa. Tarina saa yllättävän käänteen tämän jälkeen.

Kertomus alkaa kuitenkin jo paljon ennen näitä tapahtumia, hirmuliskojen valtakauden juuri päätyttyä mantereella, josta joskus vielä tulee Afrikka. Tarina päättyy siihen, että historia, sellaisena kuin ihmiset sen tuntevat, lähestyy loppuaan.

Tarinan lopulle ei voi asettaa yhtä kiinteää merkitystä, vaan jokaisella lukukerralla se kyllä hahmottuu uudella tavalla. Kyse on kuitenkin ihmiskunnan lopusta: pian tapahtuu jotain, jonka jälkeen historia ei enää ole sitä, miksi ihminen on sitä oman aikansa ollut täällä tekemässä.

Kaiken alussa on Alkulause, ja teksti alkaa ajatuksesta: Jokaisen nykyisin elävän ihmisen takana seisoo kolmekymmentä haamua, sillä se on suhde, jolla kuolleiden luku voittaa elävien luvun. Aikojen aamuhämäristä alkaen on Maa-planeetan pinnalla astellut karkeasti arvioiden sata miljardia ihmisolentoa. Pian ihmisiä ei enää ole. Alkaako kaikki alusta?Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Olenko liian vanha?

Mitä tapahtuisi jos?