Mietelmä tulevaisuuden digioppikirjasta

Siinä missä verkkoon kirjoitetaan nykyään hakukoneelle, digikirjassa kirjoitetaan kirjan omalle hakuominaisuudelle, jonka ominaisuudet eivät vaihtele, kuten Googlessa - kukaan ei kait tarkkaan tiedä, mitä Google ajattelee.

Digikirjassa hakuominaisuuksia päästään käyttämään siis aivan uudella tavalla - päästään käsiksi digitaalisen haun hyviin ominaisuuksiin. Digikirjan sisällöt voi hakukoneoptimoida jo käsikirjoitusvaiheessa.

Verkon teksteissä on nykyään ongelmana se, että otsikoiden tulee olla lyhyitä ja toteavia, Google kun ei ymmärrä sarkasmia tai muita heittoja. Sisällöt typistyvät.

Painetun kirjan sisältöä ei voi sellaisenaan tuottaa digikirjaksi. Painetun kirjan otsikoita ei voisi ottaa sellaisinaan, koska kirjan hakuominaisuus on käytön kannalta keskeinen ja tekstit tulee kirjoittaa sille. Tekstin pitäisi olla kokonaan toinen: tuotteet on tehtävä sisältö edellä.

Syvyys ja oivallukset tulevat digikirjaan jollain muulla tavalla kuin painettuun kirjaan.

Löysin niin hauskan jutun, että pakko jakaa se: puhuva Avatar. Ohjelmaan voi syöttää haluamansa lauseen, ja valita tyypin ja kielen, millä se luetaan. Tätä on pakko kokeilla.

Joitakin tämän kaltaisia elementtejä tulevaisuuden digikirjoissa tulee olemaan ... pistää ihan miettimään, mitä kaikkea tällä voisi toteuttaa ...

Jos haluaa kuunnella pidemmän tekstin, se onnistuu paremmin täällä. Joskaan syntetisaattori-ääni on tässä jälkimmäisessä tuota edellistä kömpelömpi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Olenko liian vanha?

Mitä tapahtuisi jos?