Lintukirjat, osa 2: Lintu ja ääni (+cd)Tässäpä vasta hieno lintujen äänikirja onkin. Äänitteet ovat aivan omaa luokkaansa. Itse äänittämisestä olisin lukenut mielelläni enemmän. Nyt siitä kerrotaan vain, että stereoparimikrofoneilla on tehty ja keinopääasetelmaa käytetty. Kustakin äänitteestä on kerrottu aika, missä se on äänitetty ja paikka.

Lintuja on mukana 75, ja äänitteen kokonaiskesto on 79´42´´. Äänite on siis laadukas, ja sitä on kiva kuunnella.

Lintujen nimiä ei äänitteessä lueta, vaan ne löytyvät kirjan listasta. Sitä ei siis ole esim. kirjoitettu itse levyn päälle.

Luettelo sopii kivasti yhdelle aukeamalle ja on siten helppokäyttöinen, mutta jos tallentaa CD:n ja kuuntelee sitä kännykästä työmatkalla, ei siis ole tietoa lintujen nimistä, jos ei pidä kirjaa mukana. Toisaalta äänite kyllä toimii ilman tätä.

Kirjan avulla pääsee kyllä hyvin sisälle suomalaiseen lintujen äänimaailmaan, koska siihen on koottu yleisimmät lintumme. Tämän takia tätä kirjaa voi suositella myös aloittelijoille.

Kullakin linnulla on oma esittelynsä, josta löytyy mm. levinneisyyskartta. Kustakin linnusta on kuvaileva teksti, joissa lähdetään, kuten muissakin lukemissani lintukirjoissa siitä, ettei lukija tiedä aiheesta etukäteen mitään. Uutta suuntaa on etsitty ottamalla mukaan runoja, joissa linnut esiintyvät. Esimerkiksi västäräkistä mainitaan, että se on mukana tuutulaulussa : ... väsy väsy västäräkki. Västäräkistä kerrotaan myös, että sen on perinteisesti ajateltu olevan hyvän huomenen toivottaja ja tuovan mukanaan hyvää onnea.

Valokuvat ovat hienoja, ja kuvaajat lueteltu kirjassa. Kirjan toisessa, uudistetussa painoksessa Isokuovin (kuovi) kuvaus on eksynyt väärään paikkaan, mikä vaikeuttaa kirjan käyttöä, jos haluaa lukea lintujen kuvauksia äänitteen kanssa, joten kannattaa siis etsiä kolmatta painosta ...(en tiedä, onko vielä tarjolla).

Tästä kirjasta allin ja haahkan voi oikeasti oppia tunnistamaan, lintukirjasarjani ensimmäisessä kirjassa nämä olivat yhdessä, samaan aikaan äänessä. Ylipäätään se, että äänitteet ovat hieman pidempiä, auttaa äänien opettelemisessa.

Lintukirjasarjani ensimmäinen osa on luettavissa täällä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Olenko liian vanha?

Mitä tapahtuisi jos?