Das Druidendor (Fantasiaromaani)


Kirjailija Kieran L. McLeod tituleeraa romaaniaan Das Druidendor ensimmäiseksi interaktiiviseksi fantasiaromaaniksi Saksan markkinoilla. Kirjalla on omat verkkosivut, joissa lukijat voivat ilmoittautua mukaan vaikuttamaan tähän syntymässä olevaan fantasia-sarjaan. Tarkoitus on löytää n. 40 lukijaa kullekin fantasia-sarjan romaanille, ja kirjailija kehittää tekstiään saadun palautteen mukaisesti.

Itse pääsin tutustumaan Die Elementarsturm -kronikan ensimmäiseen osioon Lovelybooks.de -sivuston kautta. Tämä on suosittu sivusto, jossa kustantajat ja kirjailijat etsivät lukijoita ja arvostelijoita juuri ilmestyneille kirjoille.

Sivustolla järjestetään "lukupiirejä", joihin yleensä osallistuu myös kirjailija. Tällöin lukijat voivat kommentoida tekstiä ja esittää kirjailijalle kysymyksiä. Ainakin tässä tapauksessa kirjailija oli aktiivinen osallistumaan. Tässä keskustelussa kirjailija sivusi myös kokemustaan siitä, millaista romaanisarjan kirjoittaminen esiraadilta saadun palautteen valossa on: palautteet ovat ristiriitaisia. Kirjailijan pää hajoaa, jos aikoo ottaa kaiken saadun palautteen yhtä vakavasti. Viime kädessä kirjailija lienee yksin tekstinsä kanssa, mutta ainakin tämä kirjailija on tosissaan tekstin interaktiivisuuden kanssa ja fantasia-sarjan sivustolla kehoitetaan:" tule mukaan tekemään fantasia- sarjaa."

Juonen rakenteessa raati voineekin vaikuttaa. Lisäksi lukijat saavat vastata kysymyksiin, kuten haluavatko he tietää, miten jonkun hahmon elämä etenee ja mitä hänelle tapahtuu, vai toivoisivatko he, että kyseinen hahmo kokonaan poistuisi tarinasta, eikä siis esiintyisi seuraavassa osassa enää ollenkaan.

Kerronnallisissa ratkaisuissa sitä vastoin raadin palautteesta ei taida juuri olla apua. Esimerkiksi ihan jo niinkin yksinkertainen juttu, kuin " Näytä, älä selitä."

"Pian olen selvinnyt ja olen turvassa", hän ajatteli helpottuneena. Jos luottaisi repliikkiin. Niin, siis ehkä hahmo voi puhua itsekseen? Jos se on fantasiassa ok.? Toisaalta lukijaan voisi luottaa, ja jollain tavalla vielä enemmän vihjauksenomaisesti kertoa tuosta hahmon tavoitteesta.

Kirjoitin Lovelybooksin sivulle arvion kirjasta, ja sen voi lukea täältä. Tuo edellä mainitu repliikkiin liittyvä ajatuskuvio jäi siellä esittämättä, koska alkoi tuntua siltä, että nipotan. Kirjailija on kumminkin niin ilmeisen tohkeissaan ja innostunut ja sitten vieläpä kutakuinkin melko jokainen lukupiiriläinen jättää kommentoimatta, ainakin tähän mennessä. Toisaalta aikaa vielä on.

Mietin kirjaa lukiessa myös kertojan valintaa ja niitä ratkaisuja, joita kirjoittaessa on tehtävä kerronnallisesti. Kuka kertoja on? Tässä lienee fantasia-romaanin kehittämisen suurin haaste.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Olenko liian vanha?

Mitä tapahtuisi jos?